Undgå julestress

Mange af os bliver stressede bare ved tanken om at det snart er jul.
Vi bliver mindet om julen allerede når butikkerne begynder at pynte op og have julesalg fra slut oktober og start november. En op pyntning der kun tager til, jo tættere vi kommer på juleaften. Gaderne pyntes, byens juletræ tændes og reklamerne bugner af jul, alt det vi bør nå inden juleaften og alt det vi ikke kan undvære. Julestressen vokser – fordi vi endnu engang ikke har fået købt julegaverne i god tid, lavet pakkekalender til børnene, skrevet de traditionelle julekort, pyntet op, bagt og besluttet hvem julen skal holdes hos i år, og fordi vi ikke kan overskue alle julens forventninger og traditioner, samtidige med at arbejdet kræver ekstra tid, opgaver der skal være afsluttet inden årets udgang, et kommende år der skal planlægges og alle ekstra aktiviteter der støder til i årets sidste måneder, som julefrokoster, juleafslutning på skolen, juleklip i børnehaven osv.

Det kan da også forekomme helt urimeligt, at vi så tidligt skal trækkes med nisser, pebernødder, duft af grand, glögg og æbleskiver, når udetemperaturen endnu ikke er kommet ned under 0 grader og de sidste blade ikke er fladet af træerne. For mange af os, kan der faktisk være god grund til, at begynde på juleforberedelserne tideligt, måske allerede da sidste jul var ved at være ovre, eller senest her i november.

Julen er hjerternes fest og man skal helst ikke gå ned med stress.
Mange af os bliver stressede bare af at tænke over, at det snart er Jul. I takt med at der allerede fra starten af november og hele december måned pyntes mere og mere op i butikkerne og på gaderne, vokser julestressen – fordi vi endnu engang ikke har fået købt julegaverne i god tid, ikke har fået lavet pakkekalender til børnene, skrevet julekort, pyntet op eller besluttet, hvem Julen skal holdes med i år.
Tag hånd om julen tidligt og forebyg julestressen

Der er mange fordele ved at være i god tid…

  • Dels er der færre mennesker i butikkerne og dermed undgår du de lange køer og udsolgte vare, der øger stressniveauet
  • Ved at starte op i november, har du mere tid i december til julefrokoster, juletræsafslutning skolen og klippedag i børnenes daginstitutioner, adventsarrangementer med familie eller venner osv.
  • Ved en god forberedelse og opstart tidligt i november, har du stadig mulighed for, at bevare roen og overblikket, når der står december i kalenderen. Du får mere tid til dig selv og familien. Ikke mindst vil der være tid til at holde fast i motionen der brænder stressen af og gør at julehyggen ikke sætter sig på sidebenene og giver dårlig samtidighed i januar.
  • Lig en plan for julen, sæt ambitionerne ned – du behøver ikke selv at bage alle julesmåkagerne, fremstille familiens julesnapsen og lave alle julegodterne selv  – køb dig til det eller hold dig til nogle få, men gode produkter og spar en masse tid.

Stress ned – i sidste øjeblik
Hvis du – igen i år – ikke har været i god tid, kan du stadig nå at få en mindre stresset jul end normalt.

  • Vælg dine arrangementer med omhu – du behøver ikke tage til alle de julefrokoster, som du er inviteret til! Vælg et par stykker fordelt over hele december, og sørg desuden for at slappe af i nogle af weekenderne op til Jul.
  • Sig fra over for julegaveræset. Aftal feks. at det kun er børnene i familien, der får gaver. eller lave en fælles aftale omkring beløbet til gaverne. Husk det er ikke gaverne der skaber den blivende glæde, der er samværet med dem man har kær.
  • Få hjælp til juleforberedelserne – børnene kan pynte op, og familiemedlemmer kan medbringe en ret hver til Juleaften.
  • Spis sundere i december end du plejer – for meget sukker og fedt har kun en negativ effekt på din stress. Hvis du holder igen med de søde sager i løbet af december, vil det både gavne dig psykisk og fysisk – og så kan du rigtigt nyde lækkerierne i Juledagene.

Hvis stressen ikke kan undgås?
Hvad gør du, hvis ovenstående ikke hjælper – hvis Julen simpelthen bare altid er stressende, selvom du er i god tid og prøver at holde igen med alle juleforberedelserne… Prøv at tænke over, hvad det værste, der kan ske op til Jul, er? At du ikke når at sylte, strikke sokker til familien eller at tage på familieudflugt i skoven og fælde juletræ?

Skru ned for ambitionsniveauet
Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende at være bagefter med alle de ting, man havde planlagt at nå og dermed nå, at stresse over det, men dybest set er det jo ikke en katastrofe, hvis alt ikke er nået til punkt og prikke.

Accepter travlheden
Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, så prøv at acceptere, at din jul måske bliver lidt mere stresset end ønsket. – Julen strækker sig trods alt kun over nogle få dage og selvom juledagene kan være hektiske, er det jo ikke jordens undergang.

Vær god ved dig selv
Som kompensation for stressen kan du prøve at gøre noget ekstra godt for dig selv eller din familie i julen. Få en gang massage eller tag et langt varm bad og få koblet af i både krop og sind, eller gå en tur en dag, hvor solen skinner – lyset gør godt i en ellers mørk tid.

Ikke alt samvær hænger sammen med hjemmebag
Lav nogle hyggelige ting med familie eller venner hvor det ikke er menuen eller omgivelserne, der er det vigtigste, men det, at I er sammen.

Og husk på, at Julen er hjerternes tid – så måske burde nærhed og ro fylde mere end gaver og at nå så meget som muligt.

De bedste julehilsner
Britta Olsson