Tilknytningen til arbejdsmarkedet er vigtig

Tilknytningen til arbejdsmarkedet er vigtig

Tilknytningen til arbejdsmarkedet er vigtig

Det er bedst for alle, at medarbejdere med stress fortsat arbejder, mens der arbejdes med at reducere stressen. Hvis det er muligt – og gerne på nedsat tid. For det kan blive sværere at vende tilbage til arbejdet og opgaverne, hvis først medarbejderen har været sygemeldt gennem længere tid. En sygemelding kan give ro for en stund, men det ændrer for så vidt ikke på det der stresser.

Årsagen til stressen skal der altid gøres noget ved og er årsagen arbejdsrelateret, bør leder og medarbejder kigge på løsningsmulighederne sammen.

Selvfølgelig kan der være situationer hvor en sygemelding er undgåelig og måske også tilrådet af læge. Her handler det om at fastholde en kontakt til arbejdet. Og lave en tilbagevendelsesplan der sikrer en hurtig tilbagevende med en opstart på reducerede timer. Et langt fravær kan gøre det svært for medarbejderen at finde bedringen i relation til årsagen.

Vend gradvist tilbage

Hvor hurtigt en tilbagevendelse skal gå, afhænger altid af hvor stressramt medarbejderen har været. Et fravær på grund af stress kan vare både dage, uger og måneder. Så det giver sig selv at forebyggelse er langt at foretrække, men er uheldet ude, så kan fraværsperioden kortes væsentligt, ved hurtig indsats og retmæssig hjælp til medarbejderen.

Har man været nødsaget til et fravær på grund af stress, så er en gradvis tilbagevenden nødvendig. En start kan være ganske korte besøg på arbejdet, hvor medarbejderen blot møder kolleger over en kop kaffe eller en frokost og bygger relationerne op igen. En måde hvor medarbejderen kan fortælle kollegaer om sin situation, hvorfor man har været væk og hvad planen er for opstart igen. Det fjerner misforståelser og at kollegaer fejlagtigt forsøger at beskytte og skabe en unødvendig situation.

Som tommelfingerregel siger man, at det tager ca. halvdelen af den tid, sygemeldingen har varet at komme tilbage på fuld tid igen. Der er ingen kvikfix, når det handler om stress. Det tager tid at komme oven på igen. Kognitivt kan man have et efterslæb i form af hukommelses- og koncentrationsbesvær, træthed m.m., længe efter man er kommet af med sin stress og er tilbage på fuld tid.

Langt de fleste vender tilbage efter sygemelding og med en god opstartsplan mindsker man også et unødvendigt tilbagefald.

Vil du vide mere om stress og tilbagevendelsesplaner, så er der meget at hente i min e-bog, som du gratis får adgang til ved tilknytning til vores nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev

Med venlig hilsen

Britta Olsson

Autoriseret Arbejdsmiljørådgiver i samarbejde med DNV Denmark

Måske vil du også finde dette indlæg interessant

Et nyt år med arbejdsglæde

Et nyt år er for mange, tiden hvor man sætter nye mål for året der [...]

Nu er det snart jul og vi går på ferie

Nu er det snart jul og vi går på ferie, men vi vender snart tilbage [...]

Ofte ser jeg, at sikkerhed måles på fravær af uønskede hændelser

Ofte ser jeg, at sikkerhed måles på fravær af uønskede hændelser. Nogle virksomheder har opslag [...]

Er det din strategi, at når du har travlt på dit arbejde

Er det din strategi når du har travlt på dit arbejde? – Så giver du [...]

Sådan opnår I en asbest autorisation

Ligner du et stort spørgsmålstegn lige nu? Der er hjælp at hente! Eller ring 2152 [...]

Vores hjerne er bedst til at huske de dårlige og negative oplevelser

Vores hjerne er bedst til at huske de dårlige og negative oplevelser. Det er naturligt [...]

Tilknytningen til arbejdsmarkedet er vigtig

Tilknytningen til arbejdsmarkedet er vigtig Det er bedst for alle, at medarbejdere med stress fortsat [...]

Med årshjulet skaber I systematik i jeres arbejdsmiljøarbejde

Med årshjulet skaber I systematik i jeres arbejdsmiljøarbejde. Et årshjul er en oversigt over alle [...]