Stress er en af de tilstande der smitter allermest

Stress er en af de tilstande der smitter allermest

Stress er en af de tilstande der smitter allermest. Det handler om følelser mennesker imellem – hvilket forskningen nu også viser.

Efterhånden er blevet opmærksomme på den smittende effekt af stress, som kan sprede sig lynhurtigt i en organisation. Når jeg får en stressramt medarbejder i samtale, viser det sig meget ofte, at der ikke blot er tale om den ene medarbejder. Der er ofte også andre i organisationen der er stressede. Hvorfor smitter stress og hvad du kan gøre, for at beskytte dig selv og dine medarbejdere?

Har du prøvet at blive dyttet og fagtet efter i trafikken? – Så har du sikkert lagt mærke til hvordan du bærer mismodet med dig langt op af dagen. Det samme sker, hvis din leder kommer ophidset ind til møde og smider papirene på bordet. Faktisk viser forskningen at selv om vi ikke er fysisk i kontakt med andre der er stressede, men blot kan se om fornemme dem, er det nok til at vi lader os påvirke.

Følelser spredes via spejlneuroner i hjernen

Disse neuroner er med til at gøre, at vi som mennesker er i stand til at leve os ind i andre mennesker og forstå hvad de føler. Du kender det også fra et gab. Når du ser nogen gabe, så smitter det og du begynder selv at gabe. Eller når nogen smiler eller griner, så smiler eller griner du også. Det skyldes at vores spejlneuroner bliver aktiveret.

Det er min oplevelse, at hvis man i forvejen selv er sårbar i en periode, så er man også lettere modtagelig for andres følelser. Derfor kan du have sværere ved at holde negativitet, stress og usikkerhed på afstand. Alle sammen følelser der kan påvirke dig negativt og dermed din hjernes ydeevne.

Jo tættere vi er knyttet, jo støre risiko for smitte

Forskningen viser, at jo tættere vi er knyttet til andre, jo lettere lader vi os påvirke – især kollager og tætte familierelationer. Det handler om at vi skal være klar til kamp eller flugt og derfor er nød til at være opmærksom på vore tætte relationer for at være beskyttede. Forskning viser at forsøgspersonerne, der observerede en stresset person selv viste forhøjede niveauer af stress hormonet kortisol.

Som i alle andre situationer, så er det langt nemmere at blive smittet, jo oftere man er sammen med andre mennesker. Vi lever i et samfund, hvor det at have mange daglige relationer langt hen ad vejen er en selvfølge. Det betyder at stress og negative følelser i langt højre grad er en smitterisiko. Lige som mange er gode til at beskytte sig selv imod sygdomme, med ekstra vitaminer, skal vi også i det daglige tænke på hvordan vi kan beskytte os selv for stress-smitten. Hvordan vi styrker vores følelsesmæssige immunsystem.

3 stærke tips til at holde stressen på afstand

  • Accept frem for modarbejdelse

En accepterende og positiv tankegang omkring stress giver en øget styrke til at tænke proaktivt. Undgå at se og opleve stressen som noget negativt og en trussel, men som en mulighed for at komme videre. Vælger vi at lade os påvirke negativ af stressen, så oplever vores krop at der er fare på færde og begynder at kæmpe imod. Bekræft dig selv i at du er god til at mærke andre og sætte dig ind i at andre kan opleve stress, og se det som en mulighed for at finde en løsning til at komme videre.

  • En positiv tilgang

Som jeg ofte siger til mine stresskunder, så handler det om at finde modvirkninger til stressen. Eksempelvis neutralisere de negative virkninger fra en stresset person, ved en positiv tilgang. Undgå at spejle vreden og stressen, uanset om det er nonverbalt eller verbalt. Tilgå respektfuld med forståelse og et smil.

  • Byg et naturligt værn

Forestil dig, at du kan bygge et skjold mod stress, som du kan beskytte dig med, når du har brug for det. Selvværd er grundelementet i et stærkt skjold, så ved at styrke dit eget selvværd, vil du opleve en større sandsynlighed for, at du kan rumme og håndtere enhver stress-smitte risiko. Der er flere måder at styrke selvværdet på, bl.a. motion. Her vil din hjerne registrere sejrene og frigive endorfiner. Det samme sker når du roser dig selv og andre og når du har øje for de positive opleveler der fylder din hverdag.

 

Et nyt år med arbejdsglæde

Et nyt år er for mange, tiden hvor man sætter nye mål for året der [...]

Nu er det snart jul og vi går på ferie

Nu er det snart jul og vi går på ferie, men vi vender snart tilbage [...]

Ofte ser jeg, at sikkerhed måles på fravær af uønskede hændelser

Ofte ser jeg, at sikkerhed måles på fravær af uønskede hændelser. Nogle virksomheder har opslag [...]

Er det din strategi, at når du har travlt på dit arbejde

Er det din strategi når du har travlt på dit arbejde? – Så giver du [...]

Sådan opnår I en asbest autorisation

Ligner du et stort spørgsmålstegn lige nu? Der er hjælp at hente! Eller ring 2152 [...]

Vores hjerne er bedst til at huske de dårlige og negative oplevelser

Vores hjerne er bedst til at huske de dårlige og negative oplevelser. Det er naturligt [...]

Tilknytningen til arbejdsmarkedet er vigtig

Tilknytningen til arbejdsmarkedet er vigtig Det er bedst for alle, at medarbejdere med stress fortsat [...]

Med årshjulet skaber I systematik i jeres arbejdsmiljøarbejde

Med årshjulet skaber I systematik i jeres arbejdsmiljøarbejde. Et årshjul er en oversigt over alle [...]

Britta Olsson – Balance ApS – Tlf.: 21621176