Overbevisninger

En overbevisning er en følelse af at være helt sikker på, hvad noget betyder.

Der er to slags overbevisninger. Dem, der hæmmer os og dem der støtter os. Vi har mest glæde af de støttende overbevisninger alligevel går flere af os rundt og lader os påvirke af de hæmmende overbevisninger.

​Vores overbevisninger, både de hæmmende og støttende, bliver formet fra det øjeblik vi kommer til verden. Gennem opvækststen er vi omgivet af rollemodeller, hvis holdninger får indflydelse på, hvad vi tro og tænker, både om os selv og om verden omkring os. Når ting lykkes for os og vi bliver rost, skaber vi støttende overbevisninger. På samme måde kan vi gennem negativ feedback og det vi tror er fiaskoer skabe hæmmende overbevisninger om os selv og andre.

Overbevisninger har derfor stor indflydelse på, om vi handler eller ikke handler og da mange overbevisninger er ubevidste, kan det være en stor hjælp til os selv, at blive bevidste især omkring de hæmmende overbevisninger, hvis vi vil lave om dem og gøre dem mere støttende.

Overbevisninger påvirker ikke alene vores handlinger og mentale tilstand. De har også indflydelse på vores fysiske tilstand. Inden for lægevidenskaben findes mange eksempler på, at du kan ”tænke dig syg/rask”. Hvis du ”tror”, du er syg, kan du faktisk ”blive” syg, dvs. få symptomer osv. På en sygdom uden rent faktisk at have virussen i din krop. Omvendt kan du også tænke dig rask, tænk bare på placeboeffekten, hvor mange patienter er blevet raske ved at spise en kalktablet, som de ”troede” var en form for vidundermedicin!

Mange stressramte oplever at tro, at de er syge og fejler et eller andet, men det skyldes ofte en fejltolkning af deres stresssignaler. De tror ikke de er stresset, derfor må signalerne skyldes en sygdom. Mange stressramte kan være så overbeviste om, at de fejler noget alvorligt og det er det, de fleste går til lægen med, lægerne kan ikke finde diagnosen på en konkret sygdom, men må konstatere at der er tale om stress.

Der er derfor al mulig grund, til at tjekke sine overbevisninger og måske beslutte sig for, at tro på noget mere hensigtsmæssigt og støttende i livet.

Da lægerne fortalte mig, at jeg efter min dobbelte diskusprolaps ikke ville komme ud og løbe igen, såede de en overbevisning i mig. Jeg kunne vælge at følge den overbevisning som læger sagde, hvilket ville tage livskvaliteten fra mig. I stede besluttede jeg mig for at jeg selvfølgelig, ville komme til at løbe igen, med den overbevisning var jeg også klar over, at der skulle kæmpes på alle fronter, det var/er jeg villig til og med den støttende overbevisning, om at jeg ville løbe igen, kom jeg efter 1½ år i løbeskoene igen og trodsede læger og specialister, jeg fandt en mere støttende og livsgivende overbevisning og vej for mig.

Hvad skal du have lavet om hos dig selv allerede i dag, ud fra den overbevisning at alt er muligt, for den der bære viljen i hjertet?

Som værktøj til at ændre en hæmmende overbevisning kan anbefales tilstandspyramiden, som jeg skrev om i sidste uge.

Læs også “Og hvad så?”

PS: Så er det sidste chance, hvis du vil opnå rabat.
Har du sat X i kalenderen og tilmeldt dig workshoppen, ellers kan du stadig når at komme med.
1-dags workshop Effektiv arbejdsdag – uden stress!  Her får du den komplette opskrift på, hvordan du skaber en effektiv og stressfri arbejdsdag.

Læs alt om dagen og book din plads her:

JA TAK, jeg vil gerne med den 21. september i Slagelse >>>

Læse flere af de inspirerende indlæg på bloggen