Få en god stressbalance

Måske er det nemmere sagt end gjort, at finde den rette stressbalance, i hvert fald er det svært at give en endegyldig opskrift. For de arbejdsopgaver der på den ene eller anden både kan opleves som spændende og udfordrende, kan i andre sammenhæng opleves som uoverskuelige og stressende.

Vi er alle forskellig og som enkelt individ kan vi også opleve, at egen stresstærskel kan variere. Kender du ikke det, at det man nogle dage kan overkomme, kan andre dage få hele korthuset til at falde sammen.

Jeg ville ønske, jeg kunne opfinde den rette stressbalance som bare virker for alle, et såkaldt quickfix. Hvis det var så lige til, var det nok også opfundet for længe side. 🙂

Til gængæld vil jeg gerne dele ud af mine erfaringer, som jeg selv anvender og bruger afhængig af mit eget stressniveau.

Søvn:
I søvnen restituere vi og skaber overskud til næste dags gøremål. Søvnen er på den måde forebyggende ift. stressen, med en god nattesøn kan vi alle klare mere. Det betyder samtidig at stress og søvnunderskud er en særlig farlig kombination, som vi for alt i verden skal forsøge at undgå. Søvnen er mange gange også det første der ryger når først stressen tager over.

Billede

​Fysisk aktivitet:

At være fysisk aktiv, gør at vi kan holde balancen i stressniveauet, samtidig giver den fysiske aktivitet overskud og glæde. Det er umuligt at fastholde negative tanker og bekymringer under en god løbetur.

Billede

Meditation:

Et særdeles brugbart værktøj som kan hjælpe med at skabe ro er meditation, men det er nemmere at bruge meditationen forebyggende end helbredende. Det er min erfaring at det kræver tid at lære, men når det først er lært så er gevinsten også tilsvarende stor. Det variere meget for mig, hvor meget tid jeg bruger på at meditere, men når jeg nærmer mig en meget travl periode, så trapper jeg min meditation op og det behøver ikke kræver time i skrædderstilling, det kan gøres meget enkelt.

Billede

Det nemmeste er at løbe med stressen og lade sig påvirke negativt af det der sker omkring en, men jeg har fundet ud af, at det ikke virker for mig og min stress. Derimod virker det for mig, at acceptere mine fejl og sige PYT, det er hvad det er lige nu. Tage et par dybe vejrtrækninger, give slip og komme videre.

Mine omgivelser:
Stress smitter og det kan ikke hjælpe noget, at lade min stress påvirke andre. Når jeg mærker min stress er der mennesker i mit netværk der påvirker mig mere end normalt både på godt og ondt, derfor vælger jeg bevidst, at søge dem der påvirker mit humør positivt og har en god indflydelse på mig. At holde en god stressbalance kræver ærlighed, gensidig respekt og godt humør.

Vi skal alle finde vores egen opskrift på den gode stressbalance, for det der virker for mig er ikke nødvendigvis det, der virker for dig, men jeg håber du vil lade dig inspirere af min opskrift og finde en bevidsthed om, hvad der virker for dig. Det er alt andet lige nemmere at finde opskriften, så den er klar inden du bliver stresset og måske arbejde med den forebyggende.

Find flere gode værktøjer i min bog ’Det handler om balance – fokus på stress og selvværd’.

Med ønsket om en stressfri dag til dig. 🙂