Tidsrøvere og tanketyve

En tidsrøver er noget eller nogen, der tager din tid. For det meste er de blot underholdende, adspredende og sjove, men når du har travlt og tidsrøveren tager din tid, så sætter du ind på stresskontoen.

Beskyt dig mod tidsrøveren
Du kan ikke gøre noget ved tiden, men du kan gøre noget ved tidsrøveren. Det er alt sammen et spørgsmål om prioritering. Du skal til en hver tid altid tænke over hvad der er vigtigst lige nu. Er det den opgave du er i gang med lige nu, eller:

  • Telefonen der ringer
  • En kort snak med en kollega
  • En mail du lige har modtaget
  • Et hurtigt kig på internettet
  • Osv.

Eksempler på tidsrøvere kan være:

  • Fjernsyn
  • Telefonen (med mindre det er dit job, at tage den)
  • E-mail (med mindre du er supporter eller lignende)
  • Snakkesalige eller brokkende kunder eller kollegaer
  • Internettet
  • Rod

Tag kontrol over din tid.
Hvis den opgave du er i gang med er den vigtigste, skal du bruge din tid på den, til den er færdig! Du må ikke tillade tidsrøveren at tage din tid. Det er dig der har kontrollen over din egen tid, så pas på den. Det er ok at skilte med, at du ikke vil forstyrres, med mindre det er vigtigt! Lad din telefonsvarer passe din telefon, lad e-mailen vente eller sæt autosvar på din mail, ind til du er færdig med din opgave. Gå på internettet og andre overspringshandlinger vente til et andet tidspunkt. Du skal tage ansvar for, hvad du bruger din tid til.

 

I det kontorfællesskab jeg sidder, har vi indført rød, gule og grønne duplo klodser. De står på hjørnet af vores skrivebord, og vi sætter den klods frem der signalere hvordan vi gerne vil at vores omgivelser forholder sig til os på det givende tidspunkt. Grøn, hvis der er ok at stille sig op og snakke, gul hvis det skal begrænses og være vigtigt og hvis den røde klods er oppe, skal man KUN forstyrres hvis der er ”bål og brænd”. Et lille effektivt redskab der virker og bliver respekteret.

Bliver du forstyrret blot 6 min. på en time, så svare det til 10% af din tid, du skal med andre ord arbejde 111% effektivt. Bliver du så stresset?
Skab et ”skjold” omkring dig, der forhindre forstyrrelser, når du ønsker at være effektiv. Din kollega eller ven skal nok finde dig, hvis der er noget der er meget vigtigt og som du skal vide.

Pas på tanketyven
Tidsrøvere er som regel synlige, når du først er opmærksom på dem, men tanketyven sniger sig in og stjæler dine tanker, uden at du opdager dem. De stresser dig meget mere end du tror.

Prøv engang at bruge din fantasi et øjeblik. Jeg vil hjælpe dig med at forstå dine tanker ved bruge af denne lignelse.

Forestil dig, at din hjerne er som et badekar. Dine tanker skabes ud fra det vand der allerede er i karet og det som kommer i fra hanen. Har du noget snavs i dit tankebadekar?

Hvor gammelt er vandet i dit tankebadekar?

Normalt er vi ikke gode til at ”rense” ud i vores tanker! Ved du, at over 90% af det du tænker i dag, tænkte du også i går?

Lad os se hvad der sker, når du får besøg af en tanketyv i dit badekar. Forestil dig din kollega kommer for en kort snak. Bagefter kan du ikke lade være med at tænke over, det I snakkede om. Det vil tage en del af din tankekapacitet, måske tager det 2% af dine tanker, svarende til 2% af vandet i dit kar. Nu er der kun 98% af tankekapaciteten tilbage til andre ting. E-mailen du lige skulle svare tager måske også 2%, måske sniger der sig lige en tanke ind omkring aftensmaden i aften eller noget helt andet. Alt i alt er vi måske oppe på 10% af dine tanker nu.

Tidsrøveren tog 10% af din tid og tanketyve tog også 10%, nu er der kun 80% kapacitet tilbage og du skal arbejde 125% effektivt. Bliver du nu stresset?

Hvis du allerede er stresset, så summer din hjerne med værdiløse stresstanker, som måske allerede tager 30% af din tankekapacitet, og dermed er du ned på 50% kapacitet og skal være 200% effektiv hvis du skal nå det hele.
Det at hjernen kører på fuld tryk, men egentlig kun er 50% effektiv, er en af grundene til, at når vi er stressede tror, at vi effektive men egentlig ikke er det.

En anden ting du skal tænke over, er hvad du ”hælder” i dit tankebadekar, for det er med til at skabe tanker. Hvis du f.eks. ser og høre meget om katastrofer og ulykker, så er det det der optager dine tanker. Hvis du derimod ser og høre meget om hvordan du undgår stress og skaber trivsel, så er det det, der fylder dine tanker. Det har derfor meget stor betydning, hvad du vælger at ”hælde” ind i din hjerne.

Husk at holde fri og gøre noget helt andet, for det er der du får renset ud i dit tankebadekar.

Få hjælp til håndtering af stress, trivsel og arbejdsmiljø. Ring og lad os få en uvildig snak om jeres muligheder.