Vi bruger ikke kemi

Sprit er også Kemi

Som arbejdsgiver er du forpligtet til at have styr på jeres kemi i virksomheden, faktisk er der krav om, at I udarbejder en kemisk risikovurdering på den kemi I anvender og fremskaffer opdaterede sikkerhedsdatablade fra leverandøren.

Mange virksomheder bruger og anvender ikke kemi i hverdagen og er derfor ikke underlagt kravet, men gør I selv rent og har rengøringsmidlerne stående i virksomheden, så anvender I kemi og lige nu bruger vi alle sprit – sprit til aftørring og håndsprit. Sprit er kemi og påført faremærkning!

Så lige nu er der nok ikke mange der kan sige sig fri af ikke at have kemi i virksomheden.

Den første udfordring kommer i at få fremskaffet det gældende sikkerhedsdatablad fra leverandøren, altså der hvor du køber jeres kemi.

Sådan noget har vi ikke

Vi arbejder lige nu på en kundeopgave, hvor leverandøren ikke har kendskab til deres krav om udlevering af sikkerhedsdatabladene. Vi hører bl.a. forklaringer om, at de kun sælger til private og derfor ikke har sikkerhedsdatablade tilgængelig.

Alle der sælger kemi har iht. ’Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø’ krav om at udlevere sikkerhedsdatabladet og det er uanset om det er til private eller erhverv og det skal være på dansk.

Forleden købte jeg selv sprit til virksomheden. I forretningen (en anden end førnævnte 😉) solgte de forskellige sprit produkter og jeg fik anbefalet en god aftørrings sprit, som man tydeligt kunne lugte indeholdt klor. Da jeg kikkede på etiketten, var der INGEN faremærkning og ingen beskrivelse af hvad produktet indeholdt. Leverandøren fortalte at de ventede nogle nye mærker at sætte på, men den GÅR IKKE. Man MÅ IKKE sælge et kemisk produkt, man ikke ved hvad indeholder.

Jeg fandt noget andet sprit, med mærkning og produktbeskrivelse og leverandøren ville sende mig sikkerhedsdatabladene på mail.

Sikkerhedsdatabladene viste sig, ikke at svare til de produkter jeg havde købt. Faremærkningen var IKKE identisk, der manglede indhold i sikkerhedsdatabladet flere steder og så var den IKKE på Dansk.

En ny henvendelse til leverandøren viste, at de IKKE kunne fremskaffe sikkerhedsdatabladene på Dansk og jeg fik oplyst at det skyldes, at på grund af sprit-manglen generelt, var de begyndt at købe hjem fra nye producenter i udlandet. Da det kom til stykket, var min leverandør IKKE klar over, at de var underlagt krav om, at skulle udlevere sikkerhedsdatabalde og heller ikke hvilke krav der er hertil.

 

Stil krav til dit køb

Du skal være opmærksom på, hvad det er for en kemi I køber ind til virksomheden og ALTID sikre dig at få udleveret sikkerhedsdatabladet.

Hvis du eller en medarbejder bliver syg af eller kommer til skade, ved brug af den kemi I anvender, så er det DIT ansvar som arbejdsgiver.

Stil krav til din leverandør og kan du ikke få det du har krav på, så lad være at købe din kemi der.

 

  • Få sikkerhedsdatablad udlevere
  • Sikkerhedsdatablad skal være på dansk
  • Der skal være overensstemmelse med sikkerhedsdatablad og beskrivelsen på produktet
  • Faremærkning skal være på plads og der skal også her være overensstemmelse mellem produkt og datablad

 

 

Er du i tvivl om reglerne på området eller hvordan I håndterer jeres kemi i virksomheden?

Kontakt mig.