Sådan får du fokus på de gode ting

Du kender det sikkert. Når du husker tilbage på arbejdsdagen, hvad husker du så bedst? mødet der trak ud i det uendelige, møgfaldet fra en kollega, computeren der gik ned eller printeren der ikke virkede – eller hjælpen fra kollegaen der gjorde, at du nåede din opgave til tiden, eller den gode stemning ved frokostbordet eller den kop kaffe du uventet fik serveret?

Vi husker det dårligste bedst

Vi har et urinstinkt i os, der skal sikre, at vi overlever og ikke kommer galt afsted. Et beskyttende instinkt/automatisk tankerespons, der sørger for, at vi har fokus på alt det der kan gå galt. Det er et fænomen der får vores sind til at sætte mere fokus på det, der kan opleves som trusler, ærgrelser og frygt, hvorimod det at huske og værdsætte de gode oplevelser, kræver konkret handling og fokus.

Træn den positive tanke

Er du en af dem, der primært har fokus på det, der ikke har været helt optimalt, i løbet af arbejdsdagen? Sådan behøver det ikke at være – du kan træne dit fokus på de gode oplevelser.

Prøv denne lille øvelse:

Når arbejdsdagen er ved at slutte af og du gør klar til at gå hjem, så lav en liste med 3 ting der har gjort dig glad i dag. Store som små ting, det er ligegyldigt, bare de har gjort dig glad i dag og din arbejdsdag bedre. Duften af friskbryggede morgenkaffe, en morgen-hilsen fra en kollega, du fik afsluttet en opgave, du hjalp en kollega med en opgave. Hvad som helst!

Hvis du ikke kan komme i tanke om 3 ting, så fortvivl ikke. Skriv så mange ting ned, du kan komme i tanke om. Hvis du ikke kan komme i tanke om én eneste ting, har det enten været en virkelig dårlig dag eller også er du måske allerede i tanken på vej videre til et andet job 😉.

Det er vigtigt, at du laver din liste, når du slutter arbejdet af, så det er den positiv tanke og oplevelse du tager med dig hjem. Listen vil blive skrevet på den følelse du har i nuet og derfor mere oprigtig, hvis du først laver listen, når du møder ind næste morgen, så bliver den lavet på en fortolkning af din hukommelse og en bearbejdet tanke.

Den gode tanke er vigtig

Meget af den glæde vi oplever på arbejdspladsen, kommer af at værdsætte de gode ting og de oplevelser vi har. Det er ikke et spørgsmål om at negligerer eventuelle udfordringer og problemer, de skal selvfølgelig søges løst, men det er lige så vigtigt at kunne sætte pris på det, der virker og gør din arbejdsdag til en god dag.

Hver dag indeholder som udgangspunkt både gode og dårlige oplevelser. Har du haft en håndfuld gode oplevelser og kun én dårlig, vil du som udgangspunkt fokusere på den dårlige oplevelse når du hjem. Du kender sikkert også udtrykket – Det har været en rigtig dårlig dag!, måske har du selv sagt det. Men fakta er, at det ikke udelukkende har været en dårlig dag, den har også givet dig gode oplevelse, du valgte bare ikke at tillægge dem det samme fokus. Derfor er det rigtigt vigtigt at være ekstra omhyggelig med, at huske de gode oplevelser og skrive dem ned.

Når du møder ind næste dag, så kik på din liste fra i går og læs hvert emne igennem for dig selv. Det giver dig et positiv energiboost at starte dagen på.

Del de gode oplevelser

Lav eventuelt en tavle eller et opslag på arbejdet, hvor I kan dele de gode oplevelser. Det kan bruges til at hjælpe hinanden, med at have fokus på det der faktisk er godt og virker.

Del gerne dine gode arbejdsoplevelser med mig og andre der læser med – Skriv en kommentar