Mange rammes af stress efter ferien

Sommerferien er forbi og batterierne er laget op, klar til igen at tage fat på hverdagens arbejde og private gøremål. Det er nok drømme scenariet for de fleste, men for mange er realiteterne noget helt andet.

Er det ved at være nogen uger siden, du vendte tilbage fra en god afslappende ferie og oplever du, at hverdagen er begyndt at indhente dig igen?

Så er du ikke alene, det er min opfattelse gennem mine observationer de seneste år, at mange reagerer på stress efter en god lang ferie som sommerferien. Slut august og september, kommer der ofte flere med behov for stress hjælp.

Det kan være svært at forstå, både for den enkelte og for virksomheden, at man så kort tid efter ferien får stress, men det man her skal huske er, at det ikke er tiden efter ferien, der alene har været årsagen til stress, det var bare de sidste dråber i bægeret. Det er tiden inden ferien der har fyldt bægeret op og givet stress, men ferien har været tillokkende som et plaster på såret.

Du kender det sikkert selv over på en hård stressende periode, at man begynder at fokusere på den næste pause, som en weekend eller længere ferie. Vi holder os selv oppe ved at sige, jeg skal bare lige hen til sommerferien, så kan jeg ligge det hele bag mig de næste 2-3 uge og komme oven på igen.

Men det er her vi forsøger at snyde os selv. Ferien giver godt nok en anden hverdag og måske får vi også slappet af og lavet noget andet, men vi fjerner ikke årsagen til stress – vi slipper bare kontakten med det for en periode. Det betyder rigtig nok, at vi kan geare ned og få ro i kroppen, men nogen bliver også syge i deres ferie, fordi kroppen ny kan slappe af.

Når vi så vender tilbage efter ferien, så er det som om kroppen ikke helt kan følge med i det nødvendige gearskifte. De første dage, måske uger går godt eller nogenlunde, men så er det som om reaktionen fra før ferien vender tilbage, og det kan for nogen, godt virke som et hårdt slag eller en voldsom nedtur, fordi roen fra ferien står i skærende kontrast.

Det bedste at gøre, er i virkeligheden at tage hånd om stress når den er der og ikke pakke den sammen og ignorere den, for at tro at ferien løser det hele. En god opstart efter ferien er lige så vigtigt.

Manglende overblik op til ferien og en hård opstart, er ikke nogen cocktail når der er tale om stress.

Mine erfaringer viser mig, at mange bliver mentalt kørt ned af det arbejdstryk, der er på arbejdet efter ferien også set i lyset, af de private forventninger vi har til hverdagen.

Derfor er det så vigtigt, at man går rigtigt på ferie og kommer ordentligt tilbage igen. Sørg bl.a. for at der er god tid, til at forberede sig på ferieafholdelsen, ved at få løst de opgaver der ligger og presser. Prioriter og noter så overblikket er skabt og kan genetableres efter ferien.

En god start på ferien, er at gå fra midt i ugen og komme tilbage midt i ugen, det tager noget af det pres der kan være, lige når man kommer tilbage.

Når man så møder ind første dage efter ferien, så er det vigtigt, igen først at skabe overblik over opgaverne, dem der lå tilbage fra før ferien og dem der evt. er kommet til i mellemtiden. Prioriter og tag nogle af de nemme opgaver til en start og undgå overarbejde de første dag.

Batterierne er blevet ladet op hen over ferien, så det er vigtigt at passe på den energi man har fået opbygget, den skal holde i lang tid.

Læs også “Tank op”

Alt for tit ser jeg, at mange har MEGET travlt op til ferien og får måske ikke afsluttet deres opgaver ordentligt eller overgivet dem til andre der kan arbejde videre med dem og så er risikoen, at man vender tilbage til endnu mere travlhed end man forlod, lige som de uafsluttede opgaver vil sidde i underbevidstheden hele ferien og ”kræve” tankevirksomhed og det slår altså ud, når man vender tilbage.

Stress er stadig et jævnt stigende problem i befolkningen og på arbejdspladserne. Nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at 15,6 %. af arbejdsstyrken jævnligt føler sig stresset på jobbet.