Kæmper du med stress?

Kæmper du med stress? Eller kender du nogen der gør?

Hvis du oplever at have stress tæt inde på livet, har du med garanti tænkt en masse over, hvordan det lige kunne ske for netop dig. Ofte har vi brug for at finde en årsag for at kunne forstå, men det er ikke altid så let.

Der kan være mange faktorer, der spiller ind, når vi taler om stress.

Udfordringer med logistikken i forhold til børn, udfordringer i parforholdet, en negativ og nedbrydende indre dialog, økonomiske udfordringer, Press på arbejdet, for meget i kalenderen. Og nogle gange årsager, som slet ikke er til at få øje på, fordi de er en blanding af det hele.

Når jeg kikke på de tilbagemeldinger jeg får fra mange af mine klienter, der er kommet for at få hjælp til at håndtere stress, så er der ofte 3 hovedårsager til stress, som går igen og igen.

Nemlig at:
1) vi stiller for høje krav i for til os selv, og når det sker, oplever omgivelserne at gøre det samme.
2) vi forsøger at kontrollere det ukontrollerbare, altså det der ligger uden for vores kontrolområde. På den måde bekymrer vi os og bruger for meget kostbar energi og tid på noget vi ikke har indflydelse på.
3) Vi lader perfektionismen styrer.

Måske kan du nikke genkende til det?
Prøv at tænk tilbage på sidste gang, du følte stress. Ville du have været lige så stresset, hvis du havde sluppet dit behov for kontrol og perfektionisme? Hvis du havde sluppet de høje krav og tilladt dig selv at være lige præcis, den du er, med lige præcis det du nu en gang indeholder? Jeg tror det ikke.

Jeg tror, at vi mennesker langt hen ad vejen føler stress, fordi vi fylder vores liv og mindeset med ord som ”burde”, ”skulle” og ”hvis bare jeg kunne” Koblet med et behov for at have styr på hele vores liv og alt, hvad der kan ske.

Vi vil så gerne kontrollere. Også de ting, som det er umuligt at have kontrol over.

Hvis du har lyst, så tag et øjeblik og spørg dig selv: Hvilke krav tror du andre/omverden stiller dig? Og hvad ville der mon ske, hvis du gav slip på alle de krav?

Hvad ville der ske, hvis du fulgte dit hjerte eller mavefornemmelse noget mere og prioriterede din egen sandhed først? Det kan man da ikke, tænker du måske. Men hvorfor egentlig ikke? Dit liv er jo netop dit liv og ikke andres.

Stress i sig selv er ikke farligt men et signal til dig om at handle. En mulighed for at kigge efter nye svar og gøre noget ved dit liv, for som det er nu med stress fungere det ikke. Stress er også et tegn til dig, om at lære at passe på dig selv.