Hvorfor går du på arbejde?

Forældremøde, ferie, job udfordringer, juleplanlægning… Er det svært at få enderne til at mødes? Vi har så mange muligheder og valg vi skal træffe, at vi nogle gange ”vælter” i dem og helt glemmer de værdier der ligger bag de valg vi træffer.

Sæt ord på dine værdier

En gammel historie lyder ”to mænd sidder og banker sten da en turist kommer forbi og spørger, først den ene: Hvad laver du? Svaret lyder i en let opgivende tone, jeg banker store sten til små sten. 
Hvad laver du så, spørger han den anden? Jeg banker store sten til små, så de kan bruges til den nye store katedral vi er ved at bygge, siger han med et stolt og veltilfreds smil om læben.”

Min påstand er, at dit liv bliver bedre, hvis du finder ud af, hvad der gør dig glad og hvorfor gør du det du gør, så du kan bruge tiden på det der betyder noget for dig. Ofte bruger vi tiden på alt muligt andet og tillader kun i korte glimt at gøre noget der gør os glad.

For at TRIVES skal du opleve:

  • Positive følelser
  • Engagement
  • Relationer (gode)
  • Mening
  • At præstere (at gøre noget du er glad for)

Det er individuelt, hvad der få os til at opleve de fem elementer, men det er menneskeligt at have de behov og alle fem elementer skal være opfyld for at opleve trivsel.

Hvorfor går du på arbejde? Det hurtige svar vil for mange være, for at tjene penge. Men hvis vi skal skridtet dybere hvad er så grunden til at du går på arbejde?

Den første mand i historien om stenene ville nok svare for pengene skyld, den anden har en helt anden værdi, der gør at han er glad for at gå på arbejde.

Personligt går jeg på arbejde, fordi jeg kan lide at ”flytte” mennesker, Jeg kan lide at gøre en forskel, som har betydning for andre….det er mit drive, min passion og værdier, hvad er dit? Hvorfor går du på arbejde?

Når du kommer frem til din dybere baggrund for at gå på arbejde, er jeg sikker på, at du vil opleve dit arbejde i et helt andet lys, måske vil du endda opleve at de 5 elementer for trivsel vil være opfyldt.

Noget andet der kan få dig til at opleve trivsel er, hvis du sætter dig nogle mål og arbejder på at nå dem, at du selv tager ansvar for dit eget liv og ikke lader det være op til andre at sætte dagsorden for dit liv.

Men lige meget hvad du drømmer om og hvor mange mål du sætter, så er det vigtigt at huske på, at der er meget, der ligger uden for din kontrol. Noget du ikke har indflydelse på, eller har mulighed for at præge.
Acceptér det og acceptér, at du ikke altid er perfekt og at vejen til målet nogle gange, skal have en anden drejning end først antaget.

Ved at acceptere dig selv og livet som det er, bliver tilværelsen lettere for dig selv. Selvfølgelig skal du stadig lære af dine fejl og udvikles, lige som du fortsat skal have ønsker og drømme om forandring, men du skal også se tingene i øjnene som de er, og opføre dig ordentligt over for dig selv og andre omkring dig, og lade være at tage de kampe der ikke giver mening.

Husk du har selv et valg! Hvordan lyder din historie, når du bliver spurgt, Hvad laver du – hvorfor går du på arbejde?