Hjemmearbejdspladsen giver smerter

Jeg får i denne tid en del henvendelser om arbejdspladsens indretning, når der er tale om hjemmearbejdspladsen.

Mange har før Corona sendte os hjem for at arbejde, haft enkelet arbejdsdage i hjemmet, og der kan en enkelt bærbar pc og en telefon snildt klare opgaven. Men lige nu sidder mange hjemme i en mere permanent situation og flere begyndte at give udtryk for smerter i skuldre, ryg og nakke lige som hovedpine m.m. får os til at være inaktive og uarbejdsdygtige.

Flere lægger lige nu billeder op på de sociale medier af deres hjemmearbejdsplads, som for de fleste velkomne blot er en bærbar pc på et spise- eller køkkenbord.

En bærbar pc er en rigtig god løsning i mange situationer, men mange glemmer lige nu, at der er nogle arbejdsmiljøforhold og krav ift. brug af en bærbar pc, som man skal tage højde for, hvis man sidder mere end 2 timer dagligt på en fast arbejdsplads og det er der lige nu rigtig mange der gør.

Som arbejdsgiver er Corona situationen ikke løst, alene ved at sende medarbejderne hjem med en bærbar under armen, uden at sikre de arbejdsmiljømæssige forhold, særligt når denne isolations situation nu er forlænget og ingen i virkeligheden ved hvor længe det kommer til at vare.

Pas på jeres medarbejder

Sørg for at medarbejderne har en større skærm, et løst tastatur og en mus de kan arbejde med. De har sandsynligvis haft det tilgængeligt på deres oprindelig arbejdsplads, så lad dem få lov at tage udstyret med hjem. Kommer isolationen til at trække yderligere ud, så kan være nødvendigt at se på muligheden for at stille et hæve-sænkebord og en god kontorstol til rådighed.

Hjælp dig selv

Det er ikke alle der har mulighed for at arbejde ved et skrivebord, hvilket billederne på de sociale medier tydeligt viser 😊

Vi må selvfølgelig, tage de muligheder vi har i brug, men hjælp dig selv i ikke at sidde for længe ad gangen i en fastlås stilling.

På arbejdspladsen, får du ofte bevægelse ind, når I går til frokoststuen, ud og hente en kop kaffe, går til et møde, henter print osv. alle disse små afbrud og anledninger til bevægelse får vi ikke med os ind i dagligstuen. Så sørg for at holde flere små pauser i løbet af dagen

  • Stå op når du taler i telefon
  • Gå en lille tur i frokostpausen
  • Lav små hop på stedet hver time
  • Vær kreativ og find andre måder du også kan få bevægelse ind i arbejdsdagen hjemme i stuen

Lige nu hører jeg fra flere sider, at man ikke får gået det samme antal skridt hverdag dag som før man blev sendt hjem. Bevægelse er vigtig for vores krop, både ift. stress, koncentration, energiniveau osv. og det nytter ikke kun at have bevægelse inde sidst på dagen, det skal helst være løbende gennem dagen for at opretholde den gode balance i krop og sind.

Er du i tvivl om hvordan du får dig indrettet, hvilke muligheder du har og hvordan arbejdspladsen kan hjælpe dig, så kontakt din arbejdsmiljørepræsentant eller nærmeste leder.

 

Find mere om arbejdspladsens indretning og krav ift. brug af bærbar pc på BFA (Branche Fællesskab Arbejdsmiljø)

 

Arbejdstilsynet har også lavet en side, med svar på de hyppigst stillede spørgsmål lige nu ift. arbejdet i denne Corona tid.

 

Jeg skriver løbende blogindlæg om stress, trivsel og arbejdsmiljøet og særligt i den seneste tid har jeg skrevet om emnerne ift. denne Corona situation. Vil du sikre dig at få mine blogindlæggende direkte i din indboks så klik her.