Stressfri sommerferie

Står ferien for døren eller er den allerede godt i gang?

De fleste af os, forestiller os en afslappende og arbejdsfri periode når vi holder ferie. En ferie hvor vi kan koble helt fra, lave ingen ting og slippe hverdagens bekymringer, planlægning og stress.
Men rigtig mange har svært ved at komme helt ned i gear og holde fri, når ferien endelig er startet. Det kan hurtigt blive et problem, fordi du nemmere brænder ud, hvis du ikke holder fri, når du har fri.

5 tips til en stressfri ferie

1. Hvem tager sig af dine opgaver når du holder fri?
Det er sværere at holde fri og slippe tanken om arbejde, hvis du ikke har overblik over, hvem der tager sig af dine arbejdsopgaver i ferien, eller hvad der skal ske med dem, mens du er væk. Sørg for en backup-plan så alle ved, hvem der tager sig af hvilke opgaver. På den måde får du også bedre overblik over, hvilke opgaver du skal lave, når du vender tilbage fra ferien.

2. Fortæl at du holder fri
Fortæl dine kollegaer og samarbejdspartnere, at du holder fri, så ved alle omkring dig, at du ikke er til rådighed. Sammen får i mulighed for at planlægge eventuelle opgaver op til og efter ferien. Sæt ferieagent på din mail og telefonsvarer og sørg for, at andre tager sig af de vigtigste henvendelser mens du holder fri.

3. Sluk telefon og computer
Du holder ferie og er derfor ikke på arbejde. Det betyder også, at du ikke lige skal ringe og orientere en kollega, læse mail, svare på spørgsmål fra arbejdet eller holde dig opdateret. Efter ferien skal dine kollegaer nok sørge for, at du bliver orienteret og kørt i stilling til arbejdet igen.
Er du i en position, hvor det e rvigtigt at kunne få fat i dig, hvis det ER akut, så sørg for at der er lavet retningslinjer for et eventuelle opkald.

4. Du har intet du skal nå
Kender du det, at op til ferien så udarbejdes der lange ’to do lister’ på alt det du skal nå privat, når du endelig har ferie? Hvis du har planlagt for mange gøremål i ferien, er der stor risiko for, at du ikke kan slappe ordentligt af. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting at have et par feriedage, hvor du keder dig. Det kan være svært for mange, især hvis der har været travlt lige op til ferien. Hoved har måske forstået at det ferie, men acceptér at din krop har brug for lidt længere tid at geare ned på.

5. Du har behov for ferie
Alle har behov for ferie og fritid ellers brænder vi ud. Vi har brug for et pusterum til at få ladet batterierne op. Und dig selv at slappe helt af og tænke på alt andet end arbejde. Det er også i din arbejdsgivers interesse, at du møder frisk, klar og med genopladet batteri på arbejdet igen efter en velfortjent ferie.

Nyd din ferie!