Snyd trætheden

Bliv frisk igen efter en dårlig nat.

Nætter med dårlig eller måske slet ingen søvn rammer os alle ind imellem. Stress kan være årsag til den manglende søvn og undersøgelser viser, at rigtig mange dansker sover mindre end 7 timer på en nat, hvilket for langt de fleste er lige i underkanten.

Efter en urolig og måske søvnløs nat, melder virkeligheden sig igen og en lang arbejdsdag står for døren. En arbejdsdag, hvor det forventes at du præsterer på et vist niveau. Du kan ikke regne med, at der er nogen der tager hensyn, til din ugidelighed eller måske dårlige undskyldninger for at du er træt og sløv.

For ikke at tumle søvndrukken, pirrelig og humørsvingende rundt på arbejdet og blandt kollegaer, holder mange af os, os kørende på kaffe, energidrik og rygepauser, ligesom kage, slik og chokolade også hurtigt bliver nemme energifix. Alt dette blot fordi den stressede hjerne lokker dig til at spise masser af kalorier, sukker og fedt, fordi du her og nu får en opkvikkende effekt og en belønning til hjernen, som frigiver de gode lykkestoffer.

Få her en række hurtige tips, til at gøre det nemmere at komme igennem dagen, og holde dig nogenlunde frisk i timerne på arbejdet, også selv om du ikke lige har fået drømmesøvnen.

Det er dog vigtigt at sige, at den eneste rigtige løsning er, at sove bedre om natten, finde ud af hvad årsagen er til din dårlige nattesøvn og ikke mindst få handlet på det. Stress skal tages alvorligt og er det årsagen til at du ikke får sovet ordentligt igennem, så skynd dig at få den rette hjælp til at komme oven på igen.

En god nattesøvn får du nemmest, ved at gå i seng i ordentlig tid. Sluk fjernsynet, mobilen, computer og andre elektroniske midler de sidste par timer inden du går i seng, dæmp lyset, hold dig rolig, læs evt. en bog og indstil kop og sind på, at det er ved at være tid at slutte dagen af.

10 gode råd:

1. Hold dig selv i gang så meget så muligt i løbet af dagen. Brug dit hæve/sænke bord og stå op så meget som muligt. Hver gang du har valget mellem bevægelse og inaktivitet, vælger du at være aktiv.
Undersøgelser viser, at står vi op bare nogle få minutter pr. time, løber der mere blod gennem hjernen, end hvis vi er inaktive og stillesiddende.

2. Chokolade og slik giver hurtig energi, men en times tid efter falder blodsukkeret igen og så indtræder trætheden på ny. En gåtur (gerne i det fri) giver mere energi og holder længere på energien.

3. En ultrakort powernap på ca.10 min. kan gøre underværker. Ved det kan være svært at passe det ind i arbejdstiden, men så tag 10 min. af din frokost til lige at lukke øjnene – Husk at sæt en alarm så du sikre dig at vågne igen 😉.

4. Fjern blikket fra skærm og tastatur en gang imellem. Øjenmusklerne bliver anstrængte og trætte, så giv øjenmusklerne mulighed for at slappe lidt af, ellers blive du også træt.

5. Lidt sund snack kan også hjælpe, for i modsætning til slik og chokolade, så holdes blodsukkeret mere stabilt.

6. Undgå stilhed, kom lidt væk fra skrivebordet og ud og snak med kollegaerne. Alene det, at du flytter dig lidt rundt er med til at øge energien, ligesom det at være i dialog med andre, også gør at du kan holde dig vågen.

7. Sørg for at dit arbejdslyset, få masser af dagslys og alternativ anskaf dig en energilampe.

8. Når vi stresser, trækker vi ikke vejret rigtigt og dermed iltes blodet ikke optimalt. En god dyb vejrtrækning giver mere ilt til krop og hjerne. Sørg for at trække vejret med maven og få luften helt ned i lungerne. Sæt dig med ret ryg og træk vejret ind    gennem næsen, mens du tæller til 4, Hold vejret mens du tæller til 4 og pust langsomt ud gennem munden, mens du tæller til 6. lav denne lille vejrtrækningsøvelse 10 gange og mærk den positive forskel.

9. Sørg for at få nok at drikke. Mange af os drikker ikke nok i løbet af dagen. Blodtrykket sænkes hvis ikke du får nok at drikke og det kan være med til, at gøre dig svimmel og træt.

10. Bruger du meget tid i bilen når du er på arbejde, så er der mange der tyr til slikposen, kaffe, cola, rulle ruden ned og skrue op for musikken. Det gør at der er risiko for at du ikke kan koncentrere dig om kørslen og samtidig fjerne det ikke din træthed. Kør i stedet for ind til siden og tag en powernap, eller stig ud og gå lidt rundt om bilen eller en lille tur i frisk luft.