Træning er vigtig – også når du er ramt af stress

Men når man er stresset skal man passe på hvordan man træner. Du sover dårligt, tingene i dagligdagen spidser til og tankerne køre i spind. Med andre ord: Du er stresset. Når du har det sådan, er det vigtigt ikke at stresse dig selv yderligere gennem hård motion. Vær opmærksom på, hvad du kaster dig ud i. Når du er stresset skal du ikke opgive motionen – tværtimod, men det er bedst at dyrke rolige træningsformer.

Mange når de kommer til mig og vil have hjælp til at håndtere sin stress, viser det sig ofte at det er meget lang tid siden, at de sidst har være fysisk aktive eller dyrket motion – det er misforstået at ro, at det bedste middel mod stress er at slappe af i sofaen med fjernbetjeningen i hånden.

I stedet er det vigtig at komme ud og røre sig. Når vi dyrker motion brænder vi stresshormonerne af og frigiver de livgivende endorfiner, men det er vigtigt at dyrke motion på et plan, hvor du mærker pulsen stiger let, du må gerne blive lidt forpustet og få sved på panden. En god tommelfingerregel er, at man skal kunne snakke mens man dyrker motionen uden at blive for forpustet, og det skal samtidig være på et niveau hvor det er umuligt at synge.

Prøv: let løb/jogging, yoga, pilates, lav-intens kredsløbstræning, svømning, gode traske gå-ture i naturen eller lignende. Det er vigtig at du arbejder med din vejrtrækning og kontrollere bevægelserne i dine led og ikke presser dig til mere end din krop kan klare, så kommer kroppen ned i gear.

Hold dig fra: Træningsformer der stiller store krav til stabilisering af rygsøjlen såsom crossfit og intervaltræning. Når kroppen er stresset, vil du nemlig have større udfordringer med at koordinere dine led og aktivere dine muskler og det kan give skader. Samtidig bør du holde dig fra træningsformer som langvarig kredsløbstræning eller tung styrketræning, da det vil udløse yderligere adrenalin som er et at dine stresshormoner og som du som stressramt har en overproduktion af i forvejen. En overproduktion af stresshormoner føre ofte til bl.a. søvnbesvær, og hvis du ikke kan sove eller kvaliteten af din søvn forringes, ja, så kan det faktisk medføre endnu mere stress, du bliver fanget i den negative stressspiral.