Træn dig fri af stress

Læste forleden en artikel i bladet ’i form’, der gik under overskriften ’Sådan træner du dig fri af stress’.

Nu kan man også i TV se reklamer for et specifikt træningscenter, hvor fokus går på træning, for at lægge afstand til stressen på arbejdet.

Træning er uden tvivl en god måde at forebygge stress og til dels også i forbindelse med ”helbredelsen” af stress, men her er det vigtigt at passe på. For hård fysisk træning øger adrenalinen og stresshormonet cortisol og det er ikke en god cocktail ifb. med stress.

En god tommelfingerregel for træning ifb. med stress er, at der gerne må komme puls på, men man skal kunne gennemføre en snak, samtidig med træningen uden at blive voldsomt forpustet.

I ovenstående artikel står også omtalt den ’gode stress’, en betegnelse jeg ofte hører, men i min optik er stress, stress og der ikke noget der hedder god stress. Hvis man får et 4-tal i forhold til karakterskalaen, så er 4 et 4-tal, uanset om nogen lærer kalder det et lille eller stort 4 tal, så er det STADIG et 4-tal og det der kommer til at stå på papiret.

Stress er stress, men vi kan være mere eller mindre stresset og stress i mindre grad er som udgangspunkt ikke skadeligt men giver anledning til at vi kan blive opmærksomme på vores situation og handle på det. Jeg ved godt det er derfor mange ønsker at kalde det den gode stress :). Stress i mindre grad er det vi også kender når vi har travlt, og lige i NU-et føler os overrumplet, overbebyrdet og måske lige kortvarig mister troen på at vi kan lykkedes, men når vi først har sundet os, så finder vi løsningen for at komme videre og overkomme udfordringen. Hvor imod stress i højere grad er alvorligt og kræver en helt anden type handling og omsorg.

Træningen kan hjælpe os til at være mere modstandsdygtige og bedre til at overkomme HER og NU stressen.

Du kan også finde flere værktøjer til stresshåndtering gennem andre af mine tidligere blogindlæg.