Jeg kan ikke undværes på arbejdet, når jeg har fri

Med mobiltelefonen konstant i hånden, PC’en eller tabletten inden for rækkevidde og Internetadgang overalt, er det svært for os at slippe arbejdet og holde fri. Din hjerne har godt af ferie siger forskerne. Vi lever i et samfund, hvor vi konstant er på, online og til at komme i kontakt med, som jeg også skriver mere om i min bog ”Det handler om balance – fokus på stress og selvværd”.

Forleden tog jeg min mand i, at tjekke mails en hverdagsaften, hvor han egentlig havde fri. ’Jamen der var lige noget spændende jeg blev fanget af…’ var svaret på mit spørgsmål om hvad han lavede, når vi nu skulle være sammen?

Jeg kender det desværre alt for godt selv og tror, mange af jer der læser dette indlæg også kan nikke genkende til, lige at snyde sig til at tjekke mailen, selv om man har fri.

Styrken ligger i at lade være, selv om man føler sig fristet, og kende konsekvensen af ikke at holde fri, når man kan.

Iflg. Hjerneforskere er det ganske normalt at det kan være svært, at skifte fra arbejdsgear til frigear. Mange af os arbejder i et hektisk miljø, hvor telefonen ofte ringer, der er mails der skal svare, møder der skal afholdes, samtaler med medarbejder og kollegaer, opgaver der skal løses og kunder der skal svares. Vi kan opnå en form for afhængighed af den daglige dosis arbejde.

”Vores belønningssystem i hjernen påvirkes af signalstoffet dopamin når belønningssystemet aktiveres, hvilket det ofte gør, når vi lykkedes med at tage beslutninger og afslutte projekter”.

Vores hjerne snyder os og ’tænker, det var en rar følelse, det vil jeg have mere af!’. Vi kommer rent faktisk til en tilstand, hvor mere vil have mere – arbejdsnarkomani. For meget dopamin er ikke godt for os, dels svækkes effekten af signalstoffet, når vi hele tiden får for meget dopamin, og når det sker er der en risiko for at stresshormonet kortisol øges. Derfor er det en god idé, at skrue ned for arbejdsmængden for en periode, så belønningssystemet bliver ”nul-stillet” og køres i stilling til en ny start efter ferien.

Det allerbedste for os alle, vil være at lukke 100% ned for arbejdet for en periode, men det er for mange ikke en realistisk mulighed. Der er også mange der mener de er uundværlige og svigter arbejdet hvis de tillader sig at holde fri, er du en af dem, så kunne du måske overveje en coachsession og få værktøjer til at slippe den dårlige samvittighed og lære at passe bedre på dig selv.

Er du en af dem, der af en eller anden presserende grund, er nød til at arbejde i ferien, så vil jeg anbefale dig følgende:

 1. Gi´ KUN dit tlf.nr til få medarbejder/kollegaer/ledere.
 2. Gi’ besked om at tlf.nr. KUN må bruges, hvis ’det brænder på’ og man ikke selv kan finde en brugbar løsning, der kan holde til du er tilbage igen.
 3. Aftal hvornår der må ringes til dig (tidsrum/dag), så det kan passes ind ift. til din ferie og familien.
 4. Beslut inden du går på ferie, at lade opgaver ligge eller gi’ dem til andre. Der er altid opgaver der er vigtige og haster, men de fleste er ikke haste opgaver og de kan godt vente, det går nok at lade dem ligge de få uger du holder fri.
 5. Lad vær, at ringe eller svare mail til/fra kollegaer og medarbejde når du har fri. Du sender et uheldigt signal til dine medarbejder om, at man er tilgængelig i ferien, at ferien ikke respekteres, og er du leder, ligger der usagt en forventning til, at det samme er forventet af medarbejderne.
 6. Vær rollemodel for dine kollegaer og medarbejder – HOLD ferie 🙂

Lederweb har lavet en undersøgelse blandt sine medlemmer og spurgt, hvad andre gør, for at sikre en arbejdsfri ferie, følgende råd fra andre leder kom frem:

 • Sigt efter tre ugers sammenhængende ferie.
 • Sæt autosvar på mailen. Gerne en dag mere end du er fraværende for at sikre, at ikke alle forventer et svar med det samme, når du er tilbage.
 • Tjek mail på mobilen MAX 1 gang/dag. Gerne mindre eller slet ikke.
 • Svar ikke på mails, med mindre der er virkelig nødvendigt.
 • Aftale med medarbejder og kollegaer, at man dækker hinanden ind.
 • Få afsluttet opgaverne inden du går på ferie.
 • Sluk for arbejdstelefonen.

En god arbejdsfri ferie til dig. 🙂

Har du brug for hjælp til at holde fri når du fri eller til at styre arbejdsstressen?