Derfor tager man på job, selvom man er syg

Når man tager syg på arbejdet, kan det handle om, at man er usikker og har for mange opgaver, men nye studier viser også, at det modsat kan skyldes, at man er glad for sit arbejde.

Går man syg på arbejdet, handler det ikke kun om, hvad man fejler eller hvor høj feber man har. Det handler i stor grad også om arbejdspladsen, medarbejder og kollegaer.

Har arbejdspladsen en streng fraværspolitik, kan det få folk os til at tage syge på arbejdet. Det kan også handle om, at vi er usikre på jobsituationen eller, at mængden af arbejdsopgaver er så stor, at vi ikke kan overskue konsekvensen af vores fravær.

Det nye studie viser, at årsagen til, at nogle af os tager på arbejde selv om vi er syge, faktisk skyldes at vi trives på jobbet, og at det i høj grad handler om loyalitet over for vores arbejdsplads, at vi møder op med feber og er uoplagte. Vi er glade for vores arbejde og kommer trods sygdom, fordi vi gerne vil gøre en ekstra indsats.

Pas på med smitte
Selvom det nogen gange kan virke som det mest selvfølgelige og en god idé, at kravle ud af sygesengen før tid, så skal vi måske lige overveje det en ekstra gang. Det kan faktisk være skadeligt for ikke bare os selv, men også for vores medarbejder og kollegaer.

For hurtigt af sted kan betyde, at du forlænger din sygeperiode, lige som der er undersøgelser der viser, at vi faktisk laver flere fejl, når vi er syge og uoplagte, men der er også en stor risiko for, at vi smitter vores omgivelser.

Det kan være i orden, at gå syg på arbejdet
Undersøgelsen viser, at det i nogle særtilfælde kan være positivt at gå syg på arbejdet, det kommer dog an på hvad man fejler og om virksomheden er villig til, at tage de forbehold der kræves, herunder evt. omstilling af arbejdsopgaver og rutiner.

Det er jo ikke alle sygdomme der ligefrem kræve, at vi er sengeliggende. Har du en kronisk sygdom, får hjælp til stress eller er kommet galt afsted med en brækket fod, så kan det faktisk være godt for selvtillid og selvværd, at komme afsted på arbejdet og opleve, at man rent faktisk er brugbar og ventet. Det er blot vigtigt, at du selv er klar og har lyst, lige som det er ekstremt vigtigt, at arbejdspladsen er klar til at lave de nødvendige ændringer der gør, at det er muligt for dig, at komme på arbejde trods sygdom.

Kilde: “Research reveals main reasons why people go to work when ill”, University of East Anglia, Storbritannien. og “videnscenter for arbejdsmiljø”.

Hos Balance kan I få hjælp til gode politikker og fokus på arbejdsmiljøet. Er du eller dine medarbejder ramt af alvorlig stress, skal du vide, at der er en vej ud og at jeg er registreret som en af Danmarks førende stressbehandlere.

Kontakt mig og hør om jeres muligheder.